KELOĞLAN MASALLARI 1

YALAN KÖTÜDÜR

Bir zamanlar, küçük bir köyde yaşayan Keloğlan adında bir delikanlı varmış. Keloğlan, akıllı ve yardımsever biriymiş, ancak bazen yalan söyleme huyu yüzünden başı derde girermiş. Annesiyle birlikte mütevazı bir hayat süren Keloğlan’ın en büyük dersi, yalanın kısa süreli bir çözüm olduğunu öğrenmekmiş.

Bir gün annesi Keloğlan’a, “Oğlum, git şu su testisini köy meydanındaki çeşmeden doldur,” demiş. Keloğlan, oyun oynamaktan suyu getirmek istememiş ve bir tepeye çıkarak dinlenmeye karar vermiş. Ancak vakit geçip akşam olunca, annesi ona suyu sormuş.

Keloğlan, doğruyu söylemek yerine yalan söylemiş: “Testiyi doldurdum ama kırıldı.” Bu küçük yalanın ona zarar vermeyeceğini düşünmüş.

Keloğlan’ın Yalanı Büyüyor

Ertesi gün, köyde büyük bir şenlik düzenlenmiş. Keloğlan, annesiyle birlikte şenliğe giderken muhtar ona yaklaşıp, “Oğlum, dün çeşmede miydin? Orada bir hırsızlık olmuş,” demiş. Keloğlan panikleyip başka bir yalan söylemiş: “Evet, oradaydım, hırsızı gördüm ama korkup kaçtım.”

Muhtar ve köy halkı bu yalana inanmış, hırsızın Keloğlan’ın tarif ettiği gibi biri olduğunu düşünmüş. Ancak kısa süre sonra başka bir köylü, hırsızın farklı bir yerde olduğunu ispatlayınca, Keloğlan’ın hiç çeşmeye gitmediği ortaya çıkmış.

Yalanın Sonuçları

Köy halkı Keloğlan’a güvenini kaybetmiş, annesi de ona sitem etmiş: “Keloğlan, yalan söyledin ve bu yalan büyüdü. Eğer başta dürüst olsaydın, kimse zarar görmezdi.” Keloğlan bu duruma çok üzülmüş ve annesine söz vermiş: “Haklısın anne, bir daha yalan söylemeyeceğim. Yalanın kuyruğu kısa!”

Ahlaki Ders: Yalan Söylemenin Zararları

Keloğlan, yaşadığı bu olaydan sonra her zaman dürüst olmaya karar vermiş. Çünkü yalan söylemenin kısa süreli bir çözüm sunduğunu, ancak uzun vadede daha büyük sorunlara yol açtığını öğrenmiş. Dürüstlük, hem kendine hem de başkalarına karşı en doğru yaklaşım olmuş.

Exit mobile version